ce que je veux
Homepagina > Toerisme > Meer weten over Durbuy > Durbuy : een uitstekende bestemming (EDEN)

Durbuy : een uitstekende bestemming (EDEN)

 • De tien beste toeristische plattelandsbestemmingen in Europa

  De vice-president Günter Verheugen heeft de prijs van « destination européenne d’excellence » (EDEN) of « uitstekende bestemmingen in Europa » aan de tien beste en beginnende plattelandsbestemmingen uitgereikt. Dit gebeurde tijdens het jaarlijks Europees Forum voor toerisme, op 26 oktober in Portugal. De EDEN prijzen hebben een dubbel doel : de aandacht trekken op de waarde, de diversiteit, en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese toeristische bestemmingen, en deze bestemmingen te promoten waar commercieel succes te samen gaat met een sociale, culturele en milieugebonden duurzaamheid. De prijzen willen ook het publiek gevoelig maken voor de diversiteit en de kwaliteit van het toerisme in Europa, en dit uit te spelen om Europa als eerste toeristische bestemming te promoten.

  De vice-president van de Commissie, M. Günter Verheugen, verantwoordelijk voor de bedrijfs- en nijverheidspolitiek verklaarde : « Het EDEN-project ondersteunt het Europees toerisme en verhoogt de zichtbaarheid van verscheidene minder gangbare bestemmingen. Het is een uitwisselingsplatform van de beste manieren van ondernemen op Europees vlak, maar tegelijk een beloning van duurzame vormen van toerisme en van succesvolle actiemodellen. Het draagt ook bij tot de creatie van nieuwe jobs, en tot het verbeteren van de bestaande jobs».

  Tien landen hebben deelgenomen aan de EDEN-wedstrijd. In elk land hebben nationale jury’s selecties uitgevoerd. Volgend jaar nemen 7 landen meer deel. Het gaat om andere leden van de Europese Unie : Bulgarie, Estland, Finland, Frankrijk, Letland, Spanje en Roemenië. De tien bekroonde bestemmingen in 2007 zijn:

  Oostenrijk : het Pielachtal, met de natuurlijke haven van de Dirndl

  Het Pielachtal is een vallei in de uitlopers van de Alpen in de provincie Laag-Oostenrijk. De cultuur, de natuurlijke rijkdom, de levensstijl, de ambachten en de gastronomische specialiteiten zijn elementen die er een innovatieve bestemming van maken. Het kenmerkende kledingstuk van de vrouwen is de Dirndl. Deze naam is geïnspireerd door een kersenvariëteit, de kornoelje.

  België : Durbuy, de kleinste stad ter wereld Film

  De gemeente Durbuy ligt in Wallonnië, in de streek van de Ardennen, en telt 40 dorpen. Sinds de Middeleeuwen heeft Durbuy het statuut van « stad » gekregen, vanwege het feit dat het een juridisch en commercieel centrum in de streek was. Zo is de oude stad Durbuy « de kleinste stad ter wereld » geworden.

  Meer info hier

  Kroatië : Sveti Martin na Muri, een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed

  Het district Sveti Martin na Muri ligt in het noorden van het land, vlakbij de grensdriehoek tussen Kroatië, Slovenië en Hongarije. Op deze plaats vloeit de rivier de Mura het Kroatisch grondgebied binnen. Naast de charme van een natuurlijke omgeving biedt deze bestemming ook zijn beroemde thermale kuren aan. Ze bezit een warmwaterbron met medische eigenschappen, en is één van de grootste en mooiste thermale stations in Kroatië.

  Cyprus : Troodos, een haven van rust, ver weg van de drukte van de badplaatsen

  Het massief van Troodos is op te delen in vijf verschillende streken rond de Olympos-berg. De streek biedt een brede waaier van bezienswaardigheden. Om er enkele te noemen : de natuurlijke bospaden die men te voet of per fiets doorloopt, de lokale dorpsfestivals, de traditionele lokale keuken, of het cultureel erfgoed (enkele sites zijn geklasseerd door de UNESCO als werelderfgoed van de mensheid).

  Griekenland : Florina, waar toerisme en platteland goed samengaan

  De streek van Florina bevindt zich in het noorden van Griekenland, in het westen van Macedonië. Op geografisch vlak wisselen (halfhoge) berglandschappen en vlaktes zich af. In de bergen van Varnoutas, Vernon en Voras is er een ski-centrum, en vindt men ook de Europese alpijnse routes die leiden naar de vruchtbare valleien en de zes meren van het nationaal park van Prespes.

  Hongarije : Örség, typische landschappen in harmonie met de natuur

  De streek van Õrség bevindt zich in het uiterste westen van Hongarije. Het landschap, uniek op zich, herbergt plaatsen van een ongekende schoonheid : bergen en valleien, beboste zones met naald- en loofbomen, groene grasweiden, moerassen, bronnen en waterstromen. En naast deze mooie landschappen kan de bezoeker kennismaken met de eeuwenoude lokale tradities en gewoonten, met de traditionele ambachten, met de producten van onafhankelijke landbouwuitbatingen, en met de levenswijze.

  Ierland : District of Clonakilty, genieten van de natuur

  Het district of Clonakilty bevindt zich op de zuid-westkust van Ierland. Men vindt er vele schitterende landschappen die gemakkelijk te bereiken zijn. Naast de verscheidene activiteiten op het land en op de zee, de muziekfestivals en de streekproducten vindt de bezoeker zijn gading in de vele culturele sites, de galerijen, pubs, wandeltochten, en plaatsen om te vissen.

  Italie : Specchia, waar traditie goed samenleeft met vernieuwing

  Specchia bevindt zich in het zuiden van Italië (in de provincie Lecce, in de streek van Apulië). Het is een site met een natuurlijk en cultureel belang, maar ook een belangrijk lokaal centrum voor de landbouweconomie. Men vindt hier het kasteel van Protonobilissimo, gebouwd in de 15de eeuw, maar ook een openbaar en ver gevorderd numeriek dienstencentrum.

  Letland : Kuldiga, het Venetië van Letland

  De stad Kuldiga, in de streek van Kurzeme, met zijn historisch centrum, en de vallei van de rivier Venta, staat gekend als het Venetië van Letland. De toeristische troeven zijn zijn historisch en cultureel erfgoed, maar ook de rivier Venta, die één van de grootste en mooiste rivieren is van het land. De « Ventas Rumba » is de breedste waterval van Europa (240 m).

  Malta : Nadur, landschappen van zeldzame schoonheid, wellicht uniek

  Nadur bevindt zich op een heuvel aan het uiteinde van het eiland Gozo, het zustereiland van Malta. Vers fruit, zoals appels, perzikken, peren, pruimen, sinaasappelen, citroenen, en meloenen uit de velden van Nadur worden verdeeld op Malta en op Gozo. Nadur heeft ook een rijk cultureel erfgoed te bieden, en landschappen van een wellicht unieke, dan toch zeldzame schoonheid.

  Durbuy, c'est aussi

Rechercher
Tourisme
Les infos touristiques
Plus d’infos...