ce que je veux
Homepagina > Toerisme > Meer weten over Durbuy > Durbuy, een stad in het hart van Europa

Durbuy, een stad in het hart van Europa

 • Ook al ligt de stad Durbuy tussen de Ourthe en een steile rotswand, het zet zijn deuren wijd open voor gans Europa. Nederland, Duitsland, Frankrijk, en ook Zweden en Japan zijn bezoekende landen. Durbuy is cosmopoliet en toont fier op zijn lokale rijkdommen : elk jaar trekt Durbuy meer tevreden bezoekers aan uit de ganse wereld.

  Durbuy ligt in een natuurlijke, prachtige omgeving. De oude stad vormt een harmonisch geheel met de omgeving. Te voet of in een koets rondlopen in het netwerk van kleine straatjes is een goede manier om de charme op prijs te kunnen stellen.

  Durbuy had een verdedigingsfunctie aan de rand van de provincie Luxemburg tot in de 14de eeuw. De plaats was van strategisch belang, want ze lag op de grens tussen twee provincies. De kleine stad had een verdedigingsmuur, een kasteel op de hogergelegen rotsen, en het geheel was omgeven door de Ourthe. Er bestond een verdedigingssysteem dat het met La Roche verbond.

  Durbuy krijgt zijn stadstitel in 1331, niet omdat het een belangrijke agglomeratie was, maar omdat het een commercieel en juridisch centrum was.
  Aan de ingang van de stad, na de oude brug over de Ourthe, staat het kasteel van de graven d’Ursel. Het werd eerst gebouwd in de 11de eeuw, en herbouwd in de 17de eeuw op de ruïnes van de feodale burcht.

  Men merkt onmiddellijk de Saint-Nicolas-kerk uit de 17de en de 18de eeuw (met het doopvont uit de 16de eeuw) en het oude klooster van de Récollets.

  De Korenhalle (“Halle aux Blés”) staat tussen een geheel van homogene en pittoreske oudere huizen, maar onderscheidt zich door zijn voorgevel in vakwerk. Het gebouw wordt vernoemd vanaf 1380, en diende als zetel voor de rechtspraak en de administratie van de stad. Het huidige gebouw dateert uit de 16de eeuw, en werd nog veranderd in de 18de eeuw, maar uiteindelijk volledig gerestaureerd in 2005.

  Durbuy, c'est aussi

Rechercher
Tourisme
Les infos touristiques
Plus d’infos...