ce que je veux
Homepagina > Toerisme > Meer weten over Durbuy > Het natuurlijk erfgoed

Het natuurlijk erfgoed

  • De gemeente Durbuy bevindt zich op drie verschillende geologische streken, zodat het landschap verschillende gezichten vertoont. Water en tijd hebben de streek gebeeldhouwd tot een waaier van grandiose en soms ongewone uitzichten, zoals bijvoorbeeld in Roche-à-Frêne, of het zicht op de Falize vanuit de oude stad Durbuy. Er zijn verscheidene grotten te vinden langs de Ourthe en zijn zijrivieren, zoals de Grot van de « Coléoptère » (kever) in Juzaine, de grot van Bohon, en die van Villers-Sainte-Gertrude.

    - De Condroz : in het noord-westen, met zijn goede landbouwgrond, zijn heuveltoppen en –ruggen (de “tiges”), en met zijn lager gelegen gronden (de “chavées”). Men vindt er indrukwekkende vierkante boerderijen, zoals in Tohogne, Septon en Borlon.

    - De Famenne : bestaat uit natte en zware kleigronden, die niet echt goed zijn voor landbouw, en dus bossen met kleine bomen, magere teelten, en vochtige weiden. Barvaux en Grandhan liggen hier. Maar deze arme gronden zijn dikwijls een toevlucht voor de fauna en de flora, dus van biologisch belang. De natuurreservaten zoals het "Domaine d’Hottemme", "Mont des Pins", en "Petite Enneille" willen dit beschermen en deze dierlijke, plantaardige, en minerale diversiteit aan het publiek tonen.

    - De Ardennen : met zijn uitgestrekte wouden waar men meiklokjes en bosbessen vindt, en waar een moeilijke grond, weinig geschikt voor plantenculturen, alleen maar gebruikt wordt om runderen of schapen te telen. De dorpen tussen Villers-Sainte-Gertrude en Wéris liggen hier.

    Vermelden we ook de kalksteenrichel, een smalle band kalkondergrond, die op sommige plaatsen een opstapje is naar de hogere Ardennen, waar dan weer de puddingsteen in een erg smalle band aan de oppervlakte komt.

  Durbuy, c'est aussi

Rechercher
Tourisme
Les infos touristiques
Plus d’infos...